Πες μας τη δική σου ιστορία

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας

 

free athens

 Ημερίδα εκπαιδευτικής δράσης «Πες μας τη δική σου Ιστορία» Τετάρτη 19/12,  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

 

«Πες μας τη δική σου ιστορία»

Από το 2015, κάθε Οκτώβριο, πραγματοποιείται σειρά δράσεων υπό το γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Οι δράσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις αρχειακού υλικού, εικαστικών και κόμικς, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικούς περιπάτους, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ κ.ά. «Η Αθήνα Ελεύθερη» διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ. Στις δράσεις συμμετέχουν δεκάδες φορέων όπως Υπουργεία, Δήμοι, αρχειακοί φορείς, Μουσεία, ομάδες πολιτών. Τα τρία πρώτα χρόνια τις δράσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 35.000 άτομα.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η διοργάνωση «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οργανώνουν Μαθητική Δράση Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Πες μας τη δική σου ιστορία» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Περιφέρειας Αττικής.

Βασικός αποδέκτης-στόχος: οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου.

Οι μαθητές και μαθήτριες καλούνται να αναζητήσουν μια ιστορία που αναφέρεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση - Απελευθέρωση), όπως αυτή ζωντανεύει μέσα από ένα οικογενειακό αντικείμενο, μια φωτογραφία, μια αφήγηση των παππούδων, μια ιστορία της γειτονιάς τους, την ιστορία ενός κτιρίου κλπ. Στη συνέχεια, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά σε επίπεδο σχολικού τμήματος και με δεδομένη την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, ζητείται να καταγράψουν με την εποπτεία εκπαιδευτικών τους την ιστορία τους με τη μορφή σύντομης ταινίας ή ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, μέσα από τη δράση «Πες μας τη δική σου ιστορία», θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό αποθετήριο ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια, αντικείμενα, ταινίες κ.α.) το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους δασκάλους και καθηγητές ως υποστηρικτικό υλικό διδασκαλίας, αλλά και γενικότερα σε όσους ερευνητές ασχολούνται με την ιστορία της περιόδου.

Σκοπός της δράσης είναι η καλλιέργεια της ιστορικής κουλτούρας μέσα από τη δημιουργία ενός προσωπικού δεσμού των μαθητών με το παρελθόν, η διάσωση ιστορικών τεκμηρίων, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής δείτε εδώ

Πληροφορίες για κινηματογραφικό εργαστήριο δείτε εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ