pontiakos ellinismos

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης) συνδιοργανώνουν με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό:

Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον

kypros 2018 2019

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα / Διαγωνισμό: Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες

 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

 

cinema diavases

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου συνδιοργανώνουν τον…

9ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους

Cinema… διάβασες;;

           Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων (όλων των τάξεων), Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής δείτε εδώ

 

Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας

istoria2

 

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) με το Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών του ΥΠ.Π.Ε.Θ., το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας –  ΕΚΟΜΕ ΑΕ συν-διοργανώνουν Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της Πόλης σου» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης της χώρας και της Ομογένειας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή των μαθητών/τριών στη διάσωση ιστορικών τεκμηρίων και στην επεξεργασία και τεκμηρίωση των πηγών αυτών, η ανάδειξή τους με τη ματιά των νεότερων γενεών, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο μέσα από σύγχρονες τεχνολογικές πλατφόρμες που θα τροφοδοτήσει η ίδια η εκπαιδευτική κοινότητα.

ΒΡΑΒΕΙΑ!

  Κατηγορία Ταινίας Λυκείου (2018 - 2019) - Δείτε αποσπάσματα των βραβευμένων δημιουργιών εδώ

Κατηγορία Ταινίας Γυμνασίου (2018 - 2019) - Δείτε αποσπάσματα των βραβευμένων δημιουργιών εδώ

Για πληροφορίες σχετικά την αποστολή των ψηφιακών μαθητικών δημιουργιών δείτε εδώ

Για διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων της προσωπικότητας  στο πλαίσιο των Διαγωνισμών τουΤμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. δείτε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής δείτε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες για τους φορείς συν-διοργάνωσης δείτε εδώ

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό μαθητικής δημιουργίας εδώ

Για βίντεο ενημέρωσης σχετικά με το διαγωνισμό δείτε εδώ

Για τον οδηγό για τον εκπαιδευτικό δείτε εδώ

Δείτε εδώ την επιμορφωτική  ημερίδα που έλαβε χώρα στις 28-1-2019

Για το πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας δείτε εδώ 

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας

 

free athens

 Ημερίδα εκπαιδευτικής δράσης «Πες μας τη δική σου Ιστορία» Τετάρτη 19/12,  Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, ΚΠΙΣΝ

 

«Πες μας τη δική σου ιστορία»

Από το 2015, κάθε Οκτώβριο, πραγματοποιείται σειρά δράσεων υπό το γενικό τίτλο «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Οι δράσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις αρχειακού υλικού, εικαστικών και κόμικς, εκδηλώσεις λόγου, ιστορικούς περιπάτους, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ κ.ά. «Η Αθήνα Ελεύθερη» διοργανώνεται από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ. Στις δράσεις συμμετέχουν δεκάδες φορέων όπως Υπουργεία, Δήμοι, αρχειακοί φορείς, Μουσεία, ομάδες πολιτών. Τα τρία πρώτα χρόνια τις δράσεις παρακολούθησαν περισσότερα από 35.000 άτομα.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η διοργάνωση «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», οργανώνουν Μαθητική Δράση Οπτικοακουστικής και Ψηφιακής Δημιουργίας με τίτλο «Πες μας τη δική σου ιστορία» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Περιφέρειας Αττικής.

Βασικός αποδέκτης-στόχος: οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου.

Οι μαθητές και μαθήτριες καλούνται να αναζητήσουν μια ιστορία που αναφέρεται στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Κατοχή – Αντίσταση - Απελευθέρωση), όπως αυτή ζωντανεύει μέσα από ένα οικογενειακό αντικείμενο, μια φωτογραφία, μια αφήγηση των παππούδων, μια ιστορία της γειτονιάς τους, την ιστορία ενός κτιρίου κλπ. Στη συνέχεια, λειτουργώντας ομαδοσυνεργατικά σε επίπεδο σχολικού τμήματος και με δεδομένη την εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, ζητείται να καταγράψουν με την εποπτεία εκπαιδευτικών τους την ιστορία τους με τη μορφή σύντομης ταινίας ή ψηφιακής δημιουργίας.

Παράλληλα, μέσα από τη δράση «Πες μας τη δική σου ιστορία», θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό αποθετήριο ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια, αντικείμενα, ταινίες κ.α.) το οποίο θα είναι διαθέσιμο στους δασκάλους και καθηγητές ως υποστηρικτικό υλικό διδασκαλίας, αλλά και γενικότερα σε όσους ερευνητές ασχολούνται με την ιστορία της περιόδου.

Σκοπός της δράσης είναι η καλλιέργεια της ιστορικής κουλτούρας μέσα από τη δημιουργία ενός προσωπικού δεσμού των μαθητών με το παρελθόν, η διάσωση ιστορικών τεκμηρίων, η αξιοποίησή τους σε μαθητικές δημιουργίες και η διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής δείτε εδώ

Πληροφορίες για κινηματογραφικό εργαστήριο δείτε εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ

 

 

Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Οπτικοακουστικής Δημιουργίας

LOGO ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Παρατείνεται ο χρόνος υποβολής για τα παραδοτέα και ορίζεται ημερομηνία υποβολής η 10 /05/2019!

Επισημαίνουμε στις μαθητικές δημιουργίες πρέπει να έχουν αξιοποιηθεί επιλεγμένα τεκμήρια από το Αρχείο της ΕΡΤ, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.

«Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. διοργανώνουν τον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων της Ελλάδας και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αξιοποίηση και χρήση των οπτικοακουστικών τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών μικρού μήκους ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά με τη ματιά των νεότερων γενεών.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην υποστήριξη της οπτικοακουστικής παιδείας, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας τα τελευταία 40 χρόνια. Ξεκινώντας το 1977 από την ΕΡΤ και συνεχίζοντας από το 1981 στο Υπουργείο Παιδείας, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στοχεύει στην παραγωγή, προβολή και διάθεση τηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες.

Η ανάπτυξη και διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο κοινωνικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο δεν καταναλώνει απλώς, αλλά δημιουργεί περιεχόμενο, κινητοποίησε την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, ώστε να συναντήσει τη νέα ψηφιακή γενιά, στους δικούς της χώρους και να γίνει μέρος της κοινότητάς της. Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση μπαίνει στην ψηφιακή εποχή και συνδέεται με τη στρατηγική του Υπουργείου για την ψηφιακή εκπαίδευση. Στόχος είναι η επικοινωνία με το νεανικό κοινό μεταβαίνοντας από τα παραδοσιακά μέσα στην ψηφιακή εποχή, όπου ο καθένας γίνεται Μέσο.

Το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης [ΕΡΤ Α.Ε.] διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000.000 τεκμήρια, στα οποία έχουν καταγραφεί τα σημαντικότερα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της Ελλάδας από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Στόχος του Αρχείου της ΕΡΤ είναι η διάσωση, διατήρηση και διάχυση στην κοινωνία των πολύτιμων αυτών αρχείων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης - πρωτοβουλίας είναι να προβληθεί το οπτικοακουστικό περιεχόμενο της ΕΡΤ ως ένα επιπλέον δυναμικό μαθησιακό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες και όρους συμμετοχής δείτε εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ

Μετά την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής θα σας αποσταλούν οδηγίες για την πρόσβαση και λήψη του οπτικοακουστικού υλικού από το "Αρχείο της ΕΡΤ"

 

 

ΔΘΜΙΑ Οδική Ασφάλεια

H Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια: Κοινή Ευθύνη» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησής τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. και της καλλιέργειας κουλτούρας οδικής ασφάλειας σε όλους τους πολίτες. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθεί πως οι έφηβοι ως χρήστες του οδικού δικτύου έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις που οφείλουν να γνωρίζουν και να τηρούν ώστε να μπορούν οι ίδιοι και οι συμπολίτες τους να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύουν να τραυματιστούν σοβαρά σε τροχαία συμβάντα.

Δείτε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ

 

 

ΠΘΜΙΑ

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας «Οδική Ασφάλεια Παντού και Πάντα!» για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/μαθητριών και η ενεργοποίησή τους στο ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης τους μέσω της δημιουργίας πρωτότυπων ψηφιακών έργων με θέμα τη σημασία της κυκλοφοριακής αγωγής και της τήρησης των κανόνων του Κ.Ο.Κ. Στόχος του διαγωνισμού είναι να κατανοηθούν οι βασικοί κανόνες οδικής ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, επιβάτες και ποδηλάτες.

Δείτε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εδώ

Δείτε το έγγραφο έγκρισης του διαγωνισμού εδώ

Για τη φόρμα συμμετοχής στον διαγωνισμό δείτε εδώ

 

 

Σελίδα 1 από 2