Σχολικά μαγειρέματα


logo diatrofi

 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

«Τρέφομαι μεσογειακά,  ζω καλύτερα»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός "Σχολικά Μαγειρέματα". Έχουν ανακοινωθεί συνολικά 10 ζωγραφιές από την Α΄βάθμια και 10 από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση, 5 αφίσες από την Α΄βάθμια εκπαίδευση, καθώς και 5 video από την Α΄βάθμια και 5 από την Β΄βάθμια Εκπαίδευση. Επίσης, ανακοινώθηκαν στην κατηγορία "Τιμητικές Διακρίσεις", οι συμμετοχές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού, των σχολείων της Κύπρου και των σχολείων Ειδικής Αγωγής.            

   Δείτε τα έργα που αναδείχτηκαν

Η Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΔΒΜΘ  συγχαίρει τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό "Σχολικά Μαγειρέματα". Το κείμενο της Αναπληρώτριας Υπουργού μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ευχαριστούμε μαθητές και εκπαιδευτικούς για την ενθουσιώδη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό! Η υποβολή των συμμετοχών ολοκληρώθηκε στις 25/5. 

Τα έργα αναρτώνται σταδιακά στην πλατφόρμα.

επικοινωνία: 2103443303

Η Αναπληρωτής Υπουργός  στέλνει τα θερμά της συγχαρητήρια για την ενεργή συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό "Σχολικά Μαγειρέματα". Δείτε την συγχαρητήρια επιστολή της Αν. Υπουργού ΠΔΒΜΘ ΕΔΩ.  

awards

Η επιλογή των έργων θα γίνει από επιτροπή ειδικών σε θέματα γεύσης, διατροφής και πολιτισμού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται ο κ. Χάρης Κανδηλώρος, ιατρός ενδοκρινολόγος- μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, η κ. Έφη Φουσέκη, εκπαιδευτικός –Διευθύντρια καινοτόμων δράσεων του ΥΠΔΒΜΘ, η συγγραφέας – εικονογράφος κ. Λιάνα Δενζάκη, ο γευσιγνώστης κ. Ηλίας Μαμαλάκης, ο πανεπιστημιακός και γευσιγνώστης κ. Δημήτρης Ποταμιάνος και η σεφ κ.Ντίνα Νικολάου. 

 

"Τα τρόφιμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση, την ποιότητα ζωής και θεμελιώδης ανθρώπινη αναγκαιότητα"   γράφει το  ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που καθιέρωσε τον Οκτώβριο του 1980 την 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

 Η τροφή είναι πανανθρώπινο  δικαίωμα και ,  παρά την αφθονία των αγαθών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Γη, οι συζητήσεις που αφορούν τη διατροφή επικεντρώνονται πιο πολύ σήμερα γύρω από  δύο σύγχρονες επιδημίες: τον υποσιτισμό και την παχυσαρκία.

 Την ίδια στιγμή που  στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη το δικαίωμα στην τροφή δεν υπάρχει , στις λεγόμενες αναπτυγμένες χώρες η υπερκατανάλωση οδηγεί σε σοβαρές διατροφικές διαταραχές.

Στην Ελλάδα και γενικά στις ευρωπαϊκές χώρες δεν βιώνουμε  το πρόβλημα του υποσιτισμού. Μας απασχολούν κυρίως οι  αλλαγές  στις  διατροφικές συνήθειες που παρατηρούνται τα  τελευταία  χρόνια  στη  χώρα  μας,  με αποτέλεσμα  να  απομακρυνόμαστε  όλο και  περισσότερο από τον  παραδοσιακό  ελληνικό  τρόπο  διατροφής και τη Μεσογειακή Διατροφή γενικότερα, αν και γνωρίζουμε ότι συμβάλλει πραγματικά στην καλή μας υγεία. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με αφορμή  την ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής, στις 16 Νοεμβρίου του 2010, στον Κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, τις αλλαγές στον παραδοσιακό τρόπο διατροφής, αλλά και τη  θέση  που  καταλαμβάνει η χώρα μας, πανευρωπαϊκά, στην παιδική παχυσαρκία  δημιούργησε τον ιστοχώρο  ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ στην πλατφόρμα i-create. Είναι χώρος αναφοράς, προβληματισμού, δράσεων, δημιουργικότητας,  επικοινωνίας, διαγωνισμών, παιχνιδιών και γνώσης γύρω  από  θέματα διατροφής και της σχέσης της με την υγεία, το περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Ξεκινάμε τη δράση μας με τον πανελλήνιο σχολικό διαγωνισμό. 

ΣΧΟΛΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ «Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα»

Tο  θέμα

Όλοι οι μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές/τριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι μαθητές/τριες των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού,  ομαδικά ή ατομικά, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σας,  στείλτε ηλεκτρονικά:

  • Παραδοσιακή συνταγή  μαγειρικής
  • Πρωτότυπο έργο ζωγραφικής
  • Πρωτότυπη αφίσα
  • Ψηφιακό video

 ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Μπορείτε να στείλετε τις συμμετοχές σας στον διαγωνισμό έως τις 10/5/2011 τα Γυμνάσια και Λύκεια και έως 25/5/2011  τα Δημοτικά.

Με την i-create η Εκπαιδευτική Τηλεόραση συναντά την Ψηφιακή Γενιά στους δικούς της χώρους, γίνεται μέρος της κοινότητας της, συνεχίζοντας αυτή τη διαδρομή και με άλλες δράσεις μετά από το πρόγραμμα.

Συνέχισε την εξερεύνηση της πλατφόρμας για να:

  • ενημερωθείς για τους όρους του διαγωνισμού
  • υποβάλλεις συμμετοχή
  • αναρτήσεις και να μοιραστείς τη συμμετοχή σου
  • δεις, να αξιολογήσεις και να μοιραστείς τις συμμετοχές των συμμαθητών σου

 

Στη διάθεση σου υπάρχουν όλα τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν όπως:

  • Λογισμικό για να δημιουργήσεις, να επεξεργαστείς και να ανεβάσεις video
  • πηγές και συνδέσμους σε κείμενα
  • σχετικά videoαπό το YouTube

Ανυπομονούμε να δούμε τη δουλειά σου!