Ραδιοφωνική εκπομπή

Οδηγίες δημιουργίας εκπομπών στο European School Radio

radio2  

 

Εκπομπή= Περιοδική Ηχογραφημένη Παραγωγή
με διάρκεια σύντομη (μέχρι 10-15 λεπτά) ή
μεγάλης διάρκειας (15-60 λεπτά και κατά περίπτωση μέχρι και 120 λεπτά).

 

 

- Επιλέξτε το όνομα της εκπομπής (ελληνικά, αγγλικά ή κάποια άλλη δυτική γλώσσα)

- Αποφασίστε για τη διάρκεια και τη συχνότητα μετάδοσης (η διάρκεια σε λεπτά και η συχνότητα εβδομαδιαία, 15θήμερη, μηνιαία, άλλη κατόπιν συνεννόησης με την συντονιστική ομάδα)

- Δημιουργήστε τη δική σας σελίδα στο blog του σταθμού που θα περιέχει τουλάχιστον:
○ ένα κείμενο που θα περιγράφει τη φυσιογνωμία της εκπομπής,
○ κάποιες εικόνες/φωτογραφίες, τα ονόματά σας,
○ την τάξη και το σχολείο σας και ότι άλλο σας αρέσει

Επιλέξτε το τραγούδι για το σήμα της εκπομπής και επεξεργαστείτε το οπτικό σήμα σας.
○ Ηχητικό σήμα, είναι ένα σύντομο αναγνωριστικό σήμα που θα παίζει πάντα το ίδιο στην αρχή κάθε εκπομπής, θα περιέχει το τραγούδι καθώς και ηχογραφημένο μήνυμα σας, με δημιουργικό τρόπο. Στο μήνυμα σας, πείτε σίγουρα τα ακόλουθα στοιχεία
■ Όνομα εκπομπής
■ Με τι συσχετίζεται/ασχολείται η εκπομπή
■ Τα ονόματα που συμμετέχουν (όνομα απλώς ή και επώνυμο)
■ Όποιο άλλο μήνυμα θέλετε να περάσετε...
○ Μπορείτε να φτιάξετε κι ενα υπο-σήμα για την κάθε εκπομπή που θα ακολουθεί το γενικό σήμα, όπως “σήμερα θα ακούσουμε την δεύτερη εκπομπή με θέμα...”
○ Οπτικό Σήμα, είναι μια εικόνα/σχέδιο ή φωτογραφία που εκφράζει την εκπομπή σας. Μπορείτε να το φτιάξετε μόνη σας ή να δανειστείτε εικόνες και να τις διαφοροποιήσετε ώστε να εκφράζουν την εκπομπή σας.

Αποφώνηση εκπομπής
○ Χαιρετισμός στο τέλος κάθε εκπομπής και θα ειναι πάντα ο ίδιος, με ηχητικό φόντο το τραγούδι σήματος ...μπορείτε απλα να χαιρετίσετε ή να αναφέρετε πάλι τα ονόματά σας

 

 

Η ΜΟΥΣΙΚΗ/ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
Συγκεντρώσετε τα mp3 των τραγουδιών που θέλετε να παίξουν στην εκπομπή σας σε ποιότητα High Quality (128 kbps και πάνω) για καλύτερα αποτελέσματα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ
Γράψτε το κείμενο που θέλετε να ακουστεί σε όλη την εκπομπή σας, αυτό δηλαδή που θα εκφωνήσετε/ ηχογραφήσετε (σε πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου πχ σε MS-WORD (προτιμότερο 2007/XP) ή κατά προτίμηση στο OpenOffice Writer http://www.openoffice.org/) ή σε τελείως απλή μορφή κειμένου (wordpad, σημειωματάριο ή .txt), . Ανάμεσα στο κείμενο, δηλώστε συγκεκριμένα το ΤΡΑΓΟΥΔΙ/ΜΟΥΣΙΚΗ που θα παίξει την κατάλληλη στιγμή, όπως είναι το όνομα του αρχείου του τραγουδιού, παράδειγμα, πχ 001.Dj Antonio vs C and C Music Factory - Everybody Dance Now. Το κείμενο δεν πειράζει αν έχει ελάχιστες αλλαγές ή διαφορετικές λέξεις από το ηχητικό/ εκφωνημενο, αρκεί το 90% τουλάχιστον να είναι ίδιο.
Κάθε φορά θα πρέπει να κάνετε δημοσιεύσεις στο site esradio.mysch.gr και στο facebook για τη νέα σας εκπομπή ή για ότι άλλο σχετικό θέλετε προωθώντας την εκπομπή για να ακουστεί από πολλούς ακροατές. Στην Ιστοσελίδα σας στο esradio μπορείτε να βάλετε και το κείμενο που μόλις φτιάξατε για τη ροή της εκπομπής.

Ηχογραφήστε τα κείμενά σας (είτε στο σπίτι, σχολείο, είτε σε στούντιο) τμηματικά και αποθηκεύστε τα σε MP3 audio format. Δηλαδή ηχογραφήστε τα ξεχωριστά λόγια που θα λέτε πριν από κάθε τραγούδι και αποθηκεύσετε τα σε διαφορετικά αρχεία με ειδική αρίθμηση (περιγράφεται παρακάτω).
Η ποιότητα των αρχείων MP3 θα πρέπει να είναι 128kbps /44100Hz ή 48KHz. Φροντίστε επίσης τα αρχεία λόγου, να ηχογραφούνται με ένταση ικανή, για να ακούγονται άνετα από το ραδιόφωνο. Στο audacity αυτό μπορείτε να το ελέγξετε ώς εξής: αν οι κορυφές των ηχητικών σημείων ειναι αρκετά ισχυρές, τότε θα τείνουν να αγγίζουν την πάνω και κάτω “γραμμή” στην “ταινία” ήχου. Αν οι κορυφές είναι πολύ κοντά στη μεσαία γραμμή, τότε χρειάζεται ενίσχυση ο ήχος ηχογράφησης. Χρησιμοποιήστε και το “ ΕΦΕ”, Ενίσχυση από το μενού για σίγουρα αποτελέσματα
Στα μουσικά MP3 θα πρέπει να γίνει μετονομασία προσθέτοντας μπροστά στο τραγούδι τον αντίστοιχο αριθμό, ανάλογα με την σειρά που θα παιχτούν τα κομμάτια, όπως εξηγείται παρακάτω, στο επόμενο βήμα.

Βάλτε όλα τα αρχεία σε ένα φάκελο με τίτλο αριθμημένα τα οποία θα εμφανίζονται με την εξής σειρά :

○ 000-ΣΗΜΑ.mp3 (πάντα ίδιο σε κάθε εκπομπή, περιέχει το τραγούδι της εκπομπής και το ηχητικό σήμα-λόγια, πχ. “Μουσικές Ατασθαλίες, μια εκπομπή από το Γυμνάσιο Κριεζών, από τους μαθητές/μαθήτριες......”)
○ 001-ΛΟΓΙΑ_1.mp3, για τα λόγια που ηχογραφήσατε πριν το πρώτο τραγούδι
○ 002- Dj Antonio vs C and C Music Factory - Everybody Dance Now
○ 003-ΛΟΓΙΑ_2.mp3, για τα λόγια που ηχογραφήσατε πριν το δεύτερο τραγούδι
○ 004- Aleksander Rybak - Fairytale Holter Erixson Remix
○ 005-ΛΟΓΙΑ_3.mp3, για τα λόγια που ηχογραφήσατε πριν το τρίτο τραγούδι
○ 006- Remady P&R - No Superstar (Mr. Pink Remix)
○ ....
○ ..... και τα λοιπά
○ 999.ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ.mp3, το τελευταίο κομμάτι ηχογραφημένου ήχου(μπορεί να ειναι το ίδιο σε κάθε εκπομπή) και περιέχει το τραγούδι της εκπομπής και το ηχητικό σήμα τέλους, πχ. “Ακούσατε την εκπομπή....”. Παρατήρηση: Καλό είναι να αποστέλλονται κάθε φορά το 000-ΣΗΜA.mp3 και το 999-ΑΠΟΦΩΝΗΣΗ.mp3 ακόμη και αν έχουν ξαναποσταλεί σε προηγούμενη εκπομπή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΧΕΙΩΝ
○ Μαζέψτε τα αρχεία σας σε ενα .rar ή .zip (συμπιεσμένα αρχεία) και Ονομάστε το συμπιεσμένο Αρχείο με τον αριθμό εκπομπής, το όνομα της εκπομπής και την ημερομηνία που θα παίξει, πχ. 1η_NewMusic_19-12-20011.rar
○ Aποστείλατε τα με την υπηρεσία http://www.dropbox.com και στείλτε σχετικό email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να γνωρίζουμε ότι έχετε τοποθετήσει τα αρχεία σας στο φάκελλο που φτιάξαμε για σας. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να μάθετε την πρώτη φορά αυτές τις υπηρεσίες γιατί γλυτώνουν πολύ χρόνο και κόπο. Θα σας δοθούν οδηγίες για να προσθέσετε ένα κοινό φάκελο, και το πιθανότερο θα λάβετε σχετικό email.

7. Δημοσίευση της εκπομπής στο ESR blog, http://esradio.mysch.gr. Κάθε φορά θα πρέπει να κάνετε δημοσιεύσεις στο site esradio.mysch.gr και στο facebook για τη νέα σας εκπομπή ή για ότι άλλο σχετικό θέλετε.

 

 

● Για την δημιουργία των MP3 αρχείων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Audacity, http://audacity.sourceforge.net/ και προσοχή να κατεβάσετε και τον Κωδικοποιητή MP3 LAME που επιτρέπει στο Audacity να εξάγει αρχείο MP3. AΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΟΔΗΓΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ http://edutorials.gr/audacity-tutorials και ΕΔΩ http://www.scribd.com/doc/55621235/Audacity-Manual-Greek και ΕΔΩ http://wiki.audacityteam.org/wiki/Greek_Front_Page.

● Για την μετατροπή σε MP3 από άλλη μορφή ήχου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το audio media Coder που είναι δωρεάν http://www.mediacoderhq.com/getfile.htm?site=mc.rengaosh.com&file=AudioCoder2011-5200.zip.

● Επίσης μπορείτε προαιρετικά να ετοιμάσετε διαφημιστικά σποτάκια που θα παίζουν στο πρόγραμμα του ραδιοφώνου ή ακόμη και διαφημιστικό βίντεο για να μπεί στο ιστολόγιο ή στο Youtube, European School Radio Channel.

● Χρησιμοποιήστε μικρόφωνο που να παρέχει την καλύτερη δυνατή ευκρίνεια ήχου για την μια άμεση ψηφιακή σύνδεση με τον υπολογιστή σας και εξαλείφοντας έτσι τις παρεμβολές που δημιουργούνται από τις μεταβολές της κάρτας ήχου. Το μικρόφωνο με τεχνολογία εξάλειψης θορύβου μπορεί να τοποθετηθεί στο γραφείο ή να στερεωθεί στην οθόνη και ο ρυθμιζόμενος βραχίονάς του μπορεί να περιστραφεί και να σταθεροποιηθεί στην ιδανική θέση. Τετοια μικρόφωνα κοστίζουν μέχρι 25€ , παράδειγμα αποτελεί το Logitech (LOGITECH 980186 USB DESKTOP MICROPHONE). Με τον παραπάνω τρόπο, μπορούν οι ηχογραφήσεις να γίνονται και στο σπίτι των παιδιών/μαθητών.

Με τα παραπάνω, κάνετε πιο γνωστές τις εκπομπές και τις ακούνε περισσότεροι!
Καλύτερα πάντως, να αφιερώσετε χρόνο να προσπαθήσετε να κάνετε ολοκληρωμένες εκπομπές, λίγες αλλά καλές, και πάντως φροντίζοντας να έχουν όλα τα παραπάνω.

Είμαστε στη διάθεσή σας για αν σας βοηθήσουμε.

 

 

---ΚΕΙΜΕΝΟ---
Είμαστε οι NEW MUSIC, μία μουσική εκπομπή που θα παίζει κυρίως νέα τραγούδια και επιλεγμένα παλιότερα και θα την ακούτε μία φορά τον μήνα. Είμαστε οι μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Καμπάνη Κιλκίς, Γεωργία Παπαδοπούλου, Μαριάννα Τυρεκίδου, Βάσω Σερεσλή, Νίκος Φραγκουλίδης, Κωσταντίνος Σιγάλας

Η πρώτη εκπομπή λίγο πριν τις γιορτές του 2011 και κυρίως λόγω Χριστουγέννων , είναι αφιερωμένη στην Αγάπη…με παλιά και νέα τραγούδια.

Το τραγούδι που επιλέξαμε είναι του Μ.Χατζηγιάννη, το ακούσαμε για πρώτη φορά στο σήριαλ «η πολυκατοικία» μας άρεσε και σας το αφιερώνουμε.

01 Mixalis Xatzigiannis - I agapi pou menei Full Version
Είναι ένα τραγούδι το οποίο μας μιλάει για τη δυσκολία της αγάπης και το αφιερώνουμε σ’αυτούς που είναι τρελά ερωτευμένοι και πληγωμένοι από την αγάπη.

002 Νότης Σφακιανάκης - Αγάπη τι δύσκολο Πράγμα
Σ’ αυτό το τραγούδι μας λέει ότι όταν κάποιος αγαπάει πρέπει να αγαπάει τον άλλον για αυτό που είναι!Ακούστε το.

003 Anastasiadis _-_ An m' agapas
Αυτό το τραγούδι μιλάει για την αγάπη και το πως θα πολεμήσει κάποιος για να κατακτήσει τον άνθρωπο που αγαπάει.

004 Giorgos Papadopoulos - Gia tin agapi sou
Το τραγούδι αυτό μας λέει για ένα αγόρι που θέλει να κερδίσει την αγάπη μιας κοπέλας αλλά εκείνη παίζει με την αγάπη λες λι είναι παιχνιδάκι πληγώνοντας έτσι την καρδιά του. Αφιερωμένω σε όλα τα αγόρια που έχουν πληγωθεί από μία τέτοια κοπέλα.

005 Maroon 5-This Love with lyrics
. (κλπ
. κλπ)
Αν μ’αγαπάς, σ’αγαπώ
Δεν είναι όρος, μα παιχνίδι για 2:)
Για όλα μίλα και γω, θ’ακούω ώρες τη φωνή σου ακουμπώ
Αν μ’αγαπάς, σ’αγαπώ

009 ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ-ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ...Σ' ΑΓΑΠΩ (lyrics)

Σας το αφιερώνουμε.

Ευχαριστούμε για την ακρόαση…!!

 

 

Καλές εκπομπές!

Η Συντονιστική Ομάδα του Μαθητικού Ραδιοφώνου, European School Radio - http://esradio.mysch.gr